Rezeki

Saing,

Hari ni hamba lorat gaduh bersiap untuk mari kerja. Mujur lah hamba dan letak kucing hamba di luar. Ada sekali hamba tak teringat sebab kes lorat ni lah, bila balik kerja, bukak jah pintu rumah, waaaa semerbak busuk bengang sebutir rumah. Dan la kucing ni tinggal hasil. Cerah perut pulak tu.

Nak berkongsi sikit lah suatu drama hidup hari-hari dengan saing. Sejak hari tu lagi hamba teringat dah tapi hamba pergi bubuh post cerita meranggos la pulak. Tajuk kisah ni memang betul dah. Rezeki masing-masing.

Ditempat hamba duduk ni kerajaan dia ada badan kebajikan. Niat mereka, hamba rasa baik yakni nak menolong orang yang kurang mampu tambah-tambah dengan taraf hidup yang sangat tinggi. Tapi sebenarnya ramai yang ambil peluang salahguna sistem yang ada ni. Hamba bagi contoh lah deh?

Ada keluarga dari sebuah negara ni, kata lah dari Iraq datang ke negara ni. Pasangan sedang-sedang, tak lah tua sangat. Setara kita (akhir 30an-40an). Ada anak 4. Umur sorang baru habis sekolah, 3 masih sekolah. Mereka dapat visa sebagai refugee (contoh).

Selepas beberapa bulan, mereka mula boleh buat permohonan dari jabatan kebajikan kerajaan ni. Selalunya mereka akan berbual-bual dengan saing-saing baru yang dah duduk bertahun disini dan mereka pun buleh lah idea apa yang mereka nak cuba dapatkan daripada jabatan kebajikan ni.  Bermula lah episod isi borang.

dollar-signs

Beberapa bulan kemudian mereka akan dapat:

1) pertolongan dari segi bayaran sewa rumah rumah atau rumah sebijik (housing commission). Contoh, sewa rumah 3 bilik biasa 2000 sebulan. Mereka hanya perlu bayar 10%.

Orang yang bekerja bergaji dan bayar cukai, bayar sewa (kalau menyewa) harga penuh.

2) Anak sorang ada jenis hyperactive sikit. Saing tadi pun nasihat gi jumpa doktor, buat lah cerita dasyat-dasyat anak ni suka merungkas tahap tak reti nak tidur siang malam. Kalau gi supermarket, aktif terlajak last-last trolley shopping tohok tak tahu kemana sebab dok hambat anak ni dari mula masuk kedai sampai ke kelik. Pastu doktor pulak pemalas, dia pun mengesah lah anak kamu ada ADD (Attention Deficit Disorder). Apply untuk elaun penjaga budak ni. Dalam 200 lebih sebulan jugak lah. Masuk akaun.

Anak orang yang bekerja bergaji dan bayar cukai ni pun ada jugak hak buas lagu ni tapi basa dia lah budak. Kalau duduk diam macam orang bersanding dok tengok orang bersilat pulut, tu bukan budak namanya!

3) Dah macam tu dapat lah pulak health card. Dapat yang ni, kira beres lah termasuk kos jumpa doktor gigi, check mata, hatta buat spek baru. Harga ubat serba serbi disini mahal. Jumpa doktor harga lain, dapat ubat kena gi farmasi lain, ubat harga lain.

Orang yang bekerja bergaji dan bayar cukai semestinya kena cover sendiri lah kos-kos ni semua.

Keluarga tadi mula menjadi semakin tamak.

4) Ayah pulak ada sakit belakang sikit. Sikit jah.Tapi laki ni terus gi jumpa doktor (doktor tadi lah ni, yang mengesah anak buas terlebih cas ligas tadi)  kata sakit kuat tak boleh duduk lama,  tak boleh berdiri lama, tak boleh mencangkung lama, apatah lagi menyenggeng, meniarap, terlentang atau menunggeng nyior! Kira serba tak boleh lah. Apply untuk elaun OKU. Dalam 1000 lebih sebulan. Masuk akaun. Dapat extra sticker gambar OKU untuk kereta.

Orang yang bekerja bergaji dan bayar cukai tadi pun ada sakit macam-macam sakit tapi kena bergagah cari rezeki. Sibuk kerja tak ada masa nak gi beratur hantar borang.

5) Anak hak umur lepas sekolah tu. Konon-konon nak mencari kerja. Eh! Kawan baru mak ayah kata, boleh apply elaun jugak sementara dapat kerja hak SESUAI. Apply. Dalam 500 jugak sebulan. Masuk akaun. Oh! Kos pengangkutan mana-mana nak pergi berderap pun dapat potongan harga.

Anak orang yang bekerja bergaji dan bayar cukai cuba buat permohonan juga, lagi-lagi masuk kolej tapi ditolak sebab gaji mak ayah melebihi had maksimum yang ditetapkan oleh kerajaan untuk dapat elaun ni. Kos pengangkutan pun tak dapat lah potongannya. Mahal hari-hari nak ke kolej. Tapi demi ilmu, kena lah ikat perut.

6) Anak hak sekolah, dapat jugak elaun untuk beli barang sekolah, dan macam-macam tersangat macam-macam, tahap boleh daftar anak di sekolah swasta!

Anak orang yang bekerja bergaji dan bayar cukai bersekolah disekolah kerajaan. Yuran minimal, buku teks percuma. Itu saja yang mampu.

Sekarang mereka sudah menjadi alik sana pada tamak!

7) Selepas setahun merasa betapa mewahnya hidup, saing hari tu kata, kalu awak dua ni berlakon kata tak duduk sebumbung dah, konon-konon dalam proses nak bercerai lah, dapat lagi elaun lain. Maka, pergi lah si bini buat muka sedih ke jabatan kebajikan dan apply. Jumlah tak boleh nak kata sebab memang akan dapat berbagai elaun lagi.

Hakikatnya: Si ayah dapat kerja buruh binaan dan pasang paip. Dia hanya minta di bayar cash sebab kalau tidak kena lah bayar cukai. Kerja pun secara ikut suka. Si emak juga buka kelas tuisyen di rumah, mengajar bahasa Arab ke budak-budak bayar ikut jam dan kena bayar cash juga. Si anak yang umur lepas sekolah pun, kerja sepenuh masa, jadi buruh dan dibayar cash.

Selepas setahun, mereka boleh pakai kereta baru (dan beli sebuah kereta lagi yang second hand untuk anak sulung mudah pergi berderap ke sana ke mari) dan bercuti dalam negara ketika cuti penggal sekolah yang lain. Semua pakai handphone pesen terbaru, tak termasuk tablet dan komputer dan tv sebesar pintu rumah.

Jenama pakaian harian anak-anak pun tidak kurang dari G-Star Raw atau jenama yang hebat-hebat belaka (bukan jenama kedai Hari-hari macam di Malaysia tu!). Si ayah mula daftar masuk gym, sebab orang sini pakat gila gi gym. Tak dan berapa lama ayah pun berjalan tahap lengan terkengkeng sebab otot sudah jadi berketul-ketul tahap nak suap nasik pun ee’ah..ee’ah, payah benar bunyinya!

Hasilnya: Anak-anak mereka lihat semua hasil usaha mak ayah cari ‘pendapatan;’ cara ni . Jadi anak-anak pun tak bercara belas mana ke pelajaran sebab mereka hanya perlu tahu apa nak buat untuk memanipulasikan sistem dan hidup akan senang selesa tanpa perlu bekerja keras langsung. Kerja pun ikut suka sekadar untuk cari wang saku. Tumpuan kerja keras tahunan adalah untuk mengisi borang-borang yang perlu di jabatan kebajikan (update informasi kewangan keluarga)

b_20120821151959575270

Rumusan: Rezeki ni Allah dah tetap dan tentu belaka. Halal hak kita nak cari. Haram walau sikit pun kita mintak jauh. Biar sikit pun tak pa lah, tapi halal. Ingat balik mengaji ilmu solat. Fardhu ain saja ni. Kalu ada benda haram dalam perut masa kita sembahyang tu, kalu semua syarat sah sempurna, tak ada hal. Sah lah sembahyang kita tapi PAHALANYA LAGU MANA? Kita nak bawak pahala ni hak jadi penimbang berat mizan kita. Kalu dah menipu jadi punca dapat rezeki, itu lagumana kisah? Jangan la sampai galak beda’ah nak hidup senang lenang, terlupa nah bahawa seksok setiap sen akan dihitung dari mana ia mari, ke mana ia dibelanja?

 

Puasa sudah, Hari Raya pun sudah

Saing!

Lama benar kita tak bersiaran dalam ni. Kuat sungguh kita duduk gi mari dari belum mula puasa, pastu kelih-kelih dah masuk bulan Ramadhan yang penuh barakah. Dalam kita tak puas lagi berpuasa rasanya, hamba mula membayangkan kalau lah hamba berada di tanahair, pasti dah kedengaran orang lorat mengodar biskut raya, kek raya, baju raya. Lagu raya tak sah nak katalah kan! Naik gelabut. Hamba jaman dulu suka jugak la lagu ‘Satu hari di hari raya’ yang M.Nasir tu dengan lagu tak ingat tajuk tapi Anuar dan Ellina nyanyi . Tapi dah tua ni, kalau tajuk lagu pun tak ingat, apatah lagi lirik nya!

Sebelum lupa..

SALAM AIDILFITRI

Kelih punya kelih, hari ni dah masuk 8 Syawal. Allah..cepat sungguh masa berlalu. Sapa-sapa yang dah mula merasa kohor ketat baju kain dan seluar hasil beraya dikampung keluarga (dan mertua), rasanya dah selamat pakat kelik ke tempat tinggal masing-masing. Pasni pakat beraya dibandar lah pulak. Hak moleknya, sapa hak nak ganti puasa, sila lah puasa berganti-ganti (atau sapa yang dah habis ganti, sila lah berpuasa 6 pulak!) di tengah minggu. Pastu, awal hujung minggu isi perut pergi open house dan akhir hujung minggu bolehlah cuci perut (kes makan macam-macam tahap taliperut pun selak tak tau nak proses hak mana dulu!)

Apa-apa hal pun, hamba mendoakan saing dan keluarga gembira dihari raya dan kita tidak melupakan saudara-saudara seIslam kita diseluruh dunia yang sedang melalui keadaan yang perit dengan berbagai ujian dunia. Semoga Allah merahmati hidup kita dan menghimpunkan kita bersama-sama di Jannatul Firdaus kelak. Amin.

PEREMPUAN DAN KELUBUNG

Wahai perempuan,

Bila nak berkelubung..

Sibarlah, belitlah, putarlah, gulunglah

Kalau minat, hiaslah ..

dengan pin bernondengan

kancing kemas ditengkuk

brooch besar dibahu tersangkut.

Dengan kata lain, buatlah lagu-lagu mana pun

Asalkan..

Niat dihati kamu terjaga

Had aurat wajah tertutup sempurna

Ingat aurat luar solat dan dalam solat adalah sama

Tiada peha, betis  dan lengan  tertayang percuma

Tidak bersendat berketat berbalut tubuh bagai membalut nangka

Tidak jarang pakaian dan kelubung yang menyaluti kita.

 muka

(sekadar gambar hiasan. ihsan: google/ instagram/ fb)

Semoga Allah subhanahu wa ta’ala memberi kekuatan untuk kita melakukan ketaatan dan menjauhi diri daripada suka berhias-hias untuk dipuja puji oleh yang tidak selayaknya.

Ikhlas tapi jauh,

putihbersempol

Bedoah lalu

*sambil keser-keser mengesot betul pinggam, hamba berasa nak menulis sikit ni.

Sebelum tu nak tanya dulu saing segar molep dah ka? Bunyi kata tak berapa segar. Bangsa dia lah kalu berubah cuaca – dari cuaca di Jerman ke cuaca alek nu. Pah lagu mana kelik Jerman sari tu? Sampai lah hajat saing dan anak-anak nak makan makanan Jerman hak tiada tolok bandingan tu? Hehehe… Hamba ni pun lama benar dah tak kelik. Kalu saing tunjuk gambar buleh jadi gelepar dodeng-dodeng!!

Hujung minggu sari tu ayah budak2 ajak gi makan kedai. Cari punya cari kedai akhirnya jumpa satu kedai makan. Maka masuklah kami anak beranak dan duduk di sebuah meja. Berjiran dengan meja kami tu ada dua pasangan suami isteri yang masih muda belia. Comel lotam kedua-dua isteri tersebut. Soram pakai dress warna merah lar-lar. Soram pakai blaus kuda belang dengan skirt. Masa kami masuk tu dema tengsh duduk, jadi nampaklah kedua-dua sarat bawak baby dalam perut.

Lepas menjamu selera, dema takdi bsngun nak balik. Kami dok sibuk gohek gostan nasi lagi. Rasa nak tersembul butir mata hamba ni saing weh. Memey tersembul jatuh atas meja makan lepas tu kutip balik sumbat semula dalam soket mata!! Bila kedua-dua ibu muda hak sarat pregnant ni bangun! Allah lah, kesian tengok ka pakaian dema…alek sana ketat gelemat lagi saing wehh…rasa baby dalam perut tu pun tak berapa nak rak bernyawa!!

Hak pakai dress merah lar-lar tu gap nak berjangkah pun berbelit kaki..wak ka sempitnya baju..hak soram lagi dia bubuh rantai gajah pulak di pinggang blaus sedia ketat tu. Serupa lah blaus dia tak cukup ketat!!

Aduh saing!! Parak lah orang muda la ni dih?
Allah suruh tutup aurat tapi dia tutup urat jah…
Tak dak kekuatan lah hamba ni nak gi tegur.

Kalu pakai hak longgar bobeh-bobeh tu bakpa ke dia nya?
Tidaklah panas so’oh, yang penting syarat tutup aurat dipatuhi.

Tudung pakai tu comey benar dah..
Naik nyaknyer tengok.

Allahu Akbar. Mudah-mudahan kita dan anak cucu kita tidak bejadi lagi tu.

Hebatnya Perempuan – Bilo Sawonilo berbunyi..

Handowww, kelas saing hamba ni!
Acu mari nak tera sebaris dua…

Fitrah lelaki hok Allah buak,
Tok cukup sor, pak dio nok rembat,
Biar gi lah doh dia nok tunjuk hebat sangat,
Tengok-tengok terguling batim tok kabar ko ingat!

Orang ppuang Insya’Allah hebat,
Tok llaki dok mabuk nok bbining,
Dia bangun malam-malam sambung talian hayat,
Mengadu dengan Allah bakpo jadi ggining,
Hati kusut gelabut slow-slow jadi bening.

Kepada anok-anok diasuh diajar,
Jangan derhaka ke pok sendiri,
Biarlah pok mu nok buat makar,
Kita kelih gi, harap-harap satu hari dio kabar,
Qiam lah anok waktu dinihari,
Mohon taubat, mohon hidup diberkati.

Apa nak keluh, apa nak kesah,
Ingatlah semua hok Allah surat doh.

Kain jawa batik bertulis,
Dipakai mari anok Zulfakar,
Di Luh Mahfuz sudoh tertulis,
Tidok lah lagi dapat ditukar.

Hanya iman jadi sandaran,
Kepada Allah dipohon kekuatan,
Hidup di dunia memang banyak ujian,
Banyakkan sobar, Insya’Allah aman.

Kalu hidup bertunjangkan iman,
Allah dan Rasul jadi pedoman,
Insya’Allah, marilah ribut mahupun taufan,
Tok berdegis eh, mugo hok syurga nun jadi pilihan.

Hebatnya Perempuan

Beberapa minggu lepas sepupu hamba beri sajak UAI ni ke hamba saja-saja buat hiburan. Hamba sengih termewet baca. Dasar perangai suka bersajak tak ikut irama dan tulis ikut ser, hamba pun balas sajak ni. Tapi untuk simpanan sendiri belan-belan suka seorang. Hari ni hamba rasa nak share dengan saing. Selekan baca.

Sajak utk isteri…..
Hebatnya Perempuan

oleh : UAI

ooo orang puang …
mung bangung pagi ,
mung gerok suami ,
mung ajok suami berjemooh ,
mung jd makmung ,
mung masok ,
mung gosok baju suami ,
mung sedie kasut stokeng untuk suami ,
mung kuca tea ,
mung ato suami ke pitu pago ,
mung cium tangang ye …
mung mitok maah …
mung dok rehak …
mung basoh baju pulok ,
mung pon lipak baju ,
mung kene tunggu van ikang pulok ,
mung beli laok maok ,
mung masok pulok ,
mung siang ikang ,
mung potong sayor ,
mung ggoreng …
mung letih …
mung dok rehak …
tengohari ,
anok anok balik ,
anok tu lepo beg ngate ,
mung sabo ,
anok tu wak bising ,
mung redho ,
anok tu wak hhanya ,
mung senyum ,
anok tu nangih ,
mung tetak manih …
mung taboh …
mung dok rehak g …
mung hidang makang tengohari ke anok ,
mung tukang suap ,
mung tukang basuh ,
mung tukang lap ,
mung tukang kkemah …
sapa petang …
mung dok rehak …
suami pulok balek ,
mung belari cium tangang ye ,
mung mitok maah ,
mung hidang ke die minung petang,
mung bagi senyumang ke ye ,
mung hiborkang ati ye …
mung letih …
mung nyando tepi meseng nyo …
garib tibe ,
mung ajok suami g ddengo kuliah ,
mung sedie juboh suami ,
mung sarong ppioh suami,
mung hiborkang lagi ,
lagi dan lagi …
malang tibe ,
mung jd permaisuri ,
mung bahagiakan suami ,
mung jd bidadari …
dengan jalan ninglah mung akang dapak syurge … amiin..
*hebak mung orang ppuang*

Balah sajak uai
oleh: putihbersempol

Pahtu dalang diang..
Suami mung kheling ko hok ppuang lagi soghang,
Mung tetap jamu suami makang,
Mung tetap jadi bidadari malang2,
Mung senyung muka dok pernah masang,
Sambut dia kelik beghambak ciung tangang

Dakpe lah..
Anok suami semua Allah bagi pinjang,
Peluang pahala harapnya dok nnunggu wi bbeghak nnimbang,
Hidup bukang lama bui jah la kalu suami nok pasang lagi dua tiga pak oghang,
Kalu tok adil gak seksok biornya jawab la.. Apa nok heghang..

Hati sedih mung telang jangang sapa oghang tahu,
Mung manusia biasa nyo mari rasa hiba pilu,
Selama ni molek ada suka gege skali,
Dang dia pasang cawangang..tok leh elok la nyo mari rasa sunyi.

Jangan ikut eghe ilmu mung tu sebenornyo tok banyok mana,
Baik mung mula ssungguh gi ssugha masjid ngadak tok guru buka kitab belajor ugama,
Penuh masa so hal.. Hok paling peting nnimbung mung tamboh pahala,
Koho lamo lagu ni, koho mung jauh dari dunia,
Lama-lama hati mung koho rasa redha.
Alhamdulillah.

*memang mung ppuang hebak*

So’oh

Penghulu hari kali ni disambut oleh suasana di mana orang alek jjatuh ni pakat duduk mengeluh nak tarik nyawa tak lepas.

Nampaknya negara alek ni, pemimpin dan rakyat marhaen di uji Allah dengan beberapa perkara:

a) kemarau

b) cuaca panas pada biasa

c) air kering

d) jerebu

e) kapal terbang hak terbit tak kelik-kelik lagi

f) isu tok bomoh dok bbageh di airport dengan tikar terbang nya

Allah Al Musta’an!

Semoga saja hati kita tidak jerebu bila diasak dengan ujian. Mudah-mudahan semua kita pakat balik ke jalan yang benar, merenung menilai kehidupan selama hari ini tu sejauh mana dah kita heret diri kita…makin dekat ko main jauh dengan Syurga Allah.

 

Berasa nak berpantun la sikit saing!

 

Nasi lemak bergolek udang

Dimasak dengan santan kelapa

Biar mati berputih tulang

Tidak ku mahu berputih mata

 

Jadi gak biarlah so’oh panas sikit Allah bagi rasa, kena lah bersabar dan tambah khusyuk dalam solat.

Bukankah Allah dah berjanji, selepas susah ada senang tapi dengan syarat sabar dan buat amal banyak-banyak.

Diharap kita tidak lah pulak jadi terlupa di saat ujian ini diangkat, lupa nak bersyukur dan terus baiki amalan. Takut-takut nanti berputih mata, berpesir molek seksok masa orang lain duduk senang lenang dalam Syurga kita duduk dalam kawah api. Na’uzubilllah!

Belam-belam dok tunggu khabar berita, jarum dengan benang kita berjalan lah jugak sikit sebanyak.

Ni konon duduk buat beg.

Baru sudah dua keping lebih. Kita tunggu lah dia berjadi ke tidak beg nya.

Image