Sambal Paus + Ikan Tawar

Amaran: Sesiapa yang hendak jaga berat badan ideal tidak dinasihatkan membuat sambal paus sebagai menu lunch atau dinner mereka. Ini kerana sambal paus merupakan catalyst/faktor penggalak menambah nasi.

BAHANBAHAN:

Buah paus ringan – dua tiga butir hak masih putik, dikoyak kulit dan diracik-racik halus sebelum dihiris.

Lada burung yang sudah masak – ikutlah nak pedas setara mana

Garam secukup rasa

Ikan selayang – dibakar dan ambil isinya sahaja

CARA MEMBUAT:

1) Di dalam lesung batu, tumbuk lada burung dengan garam dahulu hingga agak lumat ladanya.

2) Masukkan buah paus yang sudah diracik. Tumbuk lagi hingga agak hancur. Jangan lumat benar takut berdeney pulak, nanti tak sedap

3) Akhir sekali, masukkan isi ikan tawar dan tumbuk bersama bahan tadi sambil dikaup balik supaya sebati.

4) Ambik sudu, sodepkan masuk dalam mangkuk

Sambal paus sangat sesuai dimakan bersama Ikan Singgang ataupun kuah lemak. Memang menyangkutlah! Hinggakan mertua lalu pun kita tak kabar.

Nota:

Ikan tawar boleh diganti dengan ikan kering bakar misalan ikan tamban bakar dan ambil isinya. Tapi bila guna ikan kering, kuantiti garam kena waspada, takut terlebih masin.

buah pauh

Buah paus ringan (google)

Selamat mencuba!

Advertisements

One thought on “Sambal Paus + Ikan Tawar

Nak komen buleh, nak bleber pun buleh :-)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s